În plină pandemie Covid-19 avem parte și de vești bune. S-au redus cererile de divorț cu peste 40%! Iar specialiștii susțin că motivul principal în reprezintă tocmai criza sanitară determinată de apariția noului coronavirus.
Însă, cum nu vorbim despre România, trebuie să dăm crezare Consiliului General al Puterii Judiciare, care anunță că, în Spania, cererile de divorţ s-au redus cu peste 40% în al doilea trimestru al anului. Între lunile aprilie şi iunie, în plină perioadă de izolare, au fost depuse cu 41,8% mai puţine cereri de divorţ consensual decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, în timp ce solicitările de divorţ neconsensual au scăzut cu 42,4%!
În ceea ce priveşte despărţirile, cele consensuale s-au redus cu 46,6%, iar cele neconsensuale cu 41,7%. De asemenea, cererile de anulare a căsătoriei au scăzut cu aproximativ 20,8%.
„Relaxarea eşalonată a administraţiei judiciare, necesitatea adoptării unor măsuri de igienă în tribunale şi incidenţa pandemiei au făcut ca diminuarea tuturor indicatorilor din acest trimestru să fie diferiţi în comparaţie cu oricare altă perioadă anterioară”, a declarat o sursă din cadrul CGPJ.
Prin urmare, „este imposibil să tragem concluzii din datele prezentate şi recomandăm să fie tratate cu precauţie aceste variaţiuni interanuale”, a avertizat sursa citată.
Pe de altă parte, în 2019 s-au destrămat 95.320 de cupluri, ceea ce înseamnă o rată de două despărţiri la fiecare 1.000 de locuitori, reprezentând cu 4,1% mai puţin faţă de anul precedent, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică al Spaniei (INE).
Procentul divorţurilor a scăzut anul trecut cu 12,3 %, în timp ce anulările de căsătorii s-au redus cu 18,5 %, subliniază aceeaşi sursă.